Cal Pericas
Cal Pericas

L'Entorn

Cal Pericas es troba al mig de la Pobla de Lillet, una localitat situada al nord est del Berguedà, dins l’anomenada Vall de Lillet, a 843m d’altitud. Hi podeu arribar per Guardiola de Berguedà si veniu de la C-16 en direcció Berga o Puigcerdà, per la B-402 de Gombrèn, si veniu des de Ripoll o per Castellar de n’Hug. 

El poble és de caràcter costerut, amb característics passos coberts, i carrers estrets i pronunciats que serpentegen entre els diferents barris. El travessen el riu Llobregat, que neix a pocs quilòmetres, a les fonts del Llobregat de Castellar de n’Hug, i els seus afluents, l’Arija i el Rigatell.

La Pobla de Lillet es va constituir com a vila el 1297 quan Ramon d’Urx i Hug de Mataplana van concedir la “carta de població i franqueses als seus habitants”. A la font del Pont Vell hi podreu trobar un mural dedicat a aquest fet. De l’època medieval en queden el monestir de Santa Maria de Lillet i la rotonda de Sant Miquel, les restes del Castell de la Vila, l’església de Santa Cecília de Riutort i el Pont Vell.

Aquest sempre ha estat un poble marcat per activitats de caràcter industrial. Ja des del segle XVII va ser un important centre de producció tèxtil. A principis del segle XX, amb la construcció de la fàbrica del Clot del Moro es va convertir en un important productor de ciment Pòrtland, i s'hi va desenvolupar una xarxa industrial molt peculiar que combinava un telefèric que baixava carbó de les mines del Catllaràs a l’Empalme, un tren que portava aquest carbó fins a la fàbrica de ciment, i la fàbrica de ciment en sí, una construcció modernista molt particular per l’ús de la volta catalana i les estructures de ferro forjat.

Del passat més recent en queden les principals atraccions turístiques en l’actualitat: el tren del ciment, que reconstrueix una part de l’antic recorregut; els Jardins Artigas, on fer una pasejada per l’univers Gaudí en plena natura; i el Museu del Ciment, per visitar l’espectacular fàbrica.

Pel que fa a l’entorn natural, La Pobla de Lillet està envoltada de muntanyes, boscos de pi roig, fagedes i camps de pastures. És una zona ideal per realitzar activitats a la natura, com el senderisme o la bicicleta de muntanya. Si anem cap a l’est, cap a Gombrèn, podrem seguir els passos del Compte Arnau; cap al nord, pujant el Trull, i d'Erols amunt arribarem al Puigllançada; i cap a l’Oest, apropant-nos a Bagà podrem descobrir els bells paratges del Parc Natural del Cadí Moixeró, i del Pedraforca. Al Sud, seguint senders locals, i de petit i grans recorregut, descobrim El Catllaràs, amb indrets d’interès paisatgístic com la roca de la mare de Déu i el roc de la Lluna amb el seu mirador, el prat Gespador, el pla del Catllaràs i l’amagat Gorg de la Lleona. És zona de bolets, tant de tardor com de primavera, i d’espècies botàniques rares, com la flor de neu, o una orquídia coneguda com “les sabatetes de la mare de Déu”. També hi ha elements de gran interès cultural com el Xalet del Catllaràs, projectat per Antoni Gaudí, el Santuari i la Cova de la Mare de Déu de Falgàs, i les ruïnes que han quedat com a testimoni de l’activitat minera que hi va haver a principis del S.XX.

Altres activitats a destacar son la caça i la pesca, a l’hivern l’esquí a les pistes de La Molina i La Masella, que queden a tant sols 30 minuts en cotxe, i a la tardor es pot escoltar la brama dels cérvols.

Des de l’Hostal Pericas us podem facilitar informació sobre les diferents activitats programades al poble i als voltants.

Fulletó informatiu de senders
Senderismefulleto.pdf
Documento Adobe Acrobat [824.3 KB]

Galeria

Contacte

Cal Pericas
Furrioles Altes 2
08696 La Pobla de Lillet

 

Telèfon: 938236162

 

Correu electrònic:

RESTAURANT

info@hostalpericas.com

HABITACIONS

info@hostalcalpericas.com

 

NO S'ACCEPTEN MASCOTES

Horari

Entre setmana

Dinar: 13.00h a 15.30h

 

Cap de setmana i festius

Dinar: 13.30h a 15.30h

 

SOPARS DISSABTES

Sopar: 21.00h a 22.00h

 

Festa setmanal

Dilluns

 

Festes de Nadal

Tancat tot el dia 25, 26 i 1

Tancat a la nit 24 i 31

 

Situació